Jump to content

A kapitány az ob-ról: A legjobb úszóinknak ez eszköz

2017. 11. 12. 20:01

Sós Csaba szövetségi kapitány az M4Sport.hu-nak értékelte az úszók rövidpályás országos bajnokságát. A szakember szerint a viadal jó volt, voltak meglepetések és voltak papírforma eredmények is. 

 

"Nagyon komoly egyéni teljesítmények születtek. Egy verseny lehet cél is, meg eszköz is. Azért a legjobb úszóinknak ez eszköz. A felkészülés része, ahhoz hogy jó formába lendüljenek majd a rövidpályás Európa-bajnokságra” – helyezte el a versenynaptárban a négy nap küzdelmeit Sós Csaba.

Ezért fordult elő, hogy ki a felkészülése, ki a fejlődése érdekében indult olyan számokban is, melyekben nem számított esélyesnek. „Rengeteg olyat láttunk, ami nem hétköznapi, de hát ettől jók ezek a gyerekek” – mondta.

Kiemelte, a Cseh–Kenderesi–Milák csata miatt előzetesen is nagyon várt férfi 100 és 200 pillangó döntői mellé felnőtt a 100 gyors is, és a női mezőny is is nagyon jó versengéseket hozott. A kapitány felhívta arra a közönségnek kevésbé feltűnő eredményre is a figyelmet, hogy a női mellúszóknál százon hét 1,09-cel kezdődő idővel rendelkező versenyző is összejött egy előfutamba.

„Rengeteg, rengeteg az olyan apró pozitív élmény, amely azt mutatja, szépen lépegetünk előre” – hangoztatta a szakember.

Az időeredményeken, pontosabban az országos csúcsoktól távol maradó időkön nem lepődött meg, mivel „a magyar felkészülés módszeréből ez jön, hogy ilyenkor a csúcshoz nem úsznak annyira közel”. Azért a 200 gyorson a győztes Bernek Péter mögött Németh Nándor és Milák Kristóf is korosztályos csúccsal fért fel a dobogóra, és „ha hozzávesszük, hogy ebben a számban idén a világranglistát Kozma Dominik vezeti két és fél másodperccel jobb idővel, mint amit ők úsztak, akkor ez is mutatja, hogy van még ebben”.

A hazai rekordhoz egyébként legközelebb Kozma úszott, úgy, hogy „rajta azért megint van egy pár kiló”, de „neki is határozottan eszköz egy ilyen verseny. Ugyanakkor a roppant fizikuma miatt rövid pályán őt elég nehéz megelőzni” – mosolygott Sós, aki a koppenhágai Eb-re utazó keretre is kitért.

Pontosabban a feltöltődést választó tiniklasszisok, az ob-t egyaránt 4-4 arannyal záró Késely Anna és Milák Kristóf kimaradására. A szakember ezt nem bánja, sőt már korábban is hangoztatta, szükségük lesz a pihenésre, hiszen a nyáron hat héten belül az ifjúsági EB-n, a felnőtt vb-n és az ifjúsági vb-n is csúcsra járatták magukat. Augusztus után hiába kaptak szünetet, addigra már elkezdődött az iskola, azaz már nem a klasszikus nyaraló időszakról beszélhettünk, amikor valaki elmegy a Balatonra, kikapcsolódik, nem jár iskolába és edzésre, hanem csak pihen és pihen.

„Őszintén örülök, hogy a három kiugró ifink, a Késely, a Németh és a Milák itt is kiválóan versenyeztek és sorozatban úsztak, de most úgy döntöttek, hogy pihenni akarnak, az nemcsak hogy elfogadom, hanem magam is így gondolom, hogy ez a helyes” – zárta rövidre a témát a szövetségi kapitány.

A teljes interjút az M4sport.hu oldalon lehet megtekinteni. 

(Forrás: Forrás: vizisportrajongo.hu / Fotó: mti, fina.com)